Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dronken Nederlanders
vorig jaar gemiddeld 21,6 liter per persoon. Dat komt neer op bijna dertig
flessen per persoon per jaar. Dat is een dikke 17 procent meer dan de 18,4
liter die we in 1998 gemiddeld opslobberden.
De import van wijn zit dus nog altijd in de lift. In 2007 importeerde
Nederland volgens het CBS 423 miljoen liter wijn. Dertig miljoen liter meer
dan het jaar ervoor. De grootste hoeveelheid kwam vorig jaar nog uit
Frankrijk, 134 miljoen liter.
Het aandeel van de Franse ‘vin’ op het totaal is echter gedaald. Dit komt met
name omdat wijn uit landen buiten Europa steeds populairder wordt. De import
uit bijvoorbeeld Argentinië, Australië en Chili is de laatste jaren gestaag
toegenomen.
De Kamer van Koophandel (KVK) houdt deze herfst verschillende
voorlichtingsbijeenkomsten over het importeren van wijn. Wim Schraverus van
de KVK licht toe: “Veel mensen raken op een terrasje tijdens hun vakantie
geïnspireerd en willen na de vakantie wijn naar Nederland importeren. We
krijgen dan veel telefoontjes van mensen die meer informatie wensen te
hebben over wat allemaal bij de import komt kijken”.
Wijn importeren klinkt gemakkelijker dan het is. De importprocedures
zijn vrij lastig en het vinden van partijen om de wijn uiteindelijk aan door
te verkopen, is evenmin gemakkelijk. “Weinig mensen starten daar
uiteindelijk daadwerkelijk mee”, zegt Schraverus.
De meeste mensen kopen een flesje wijn bij de supermarkt. Ongeveer 80 procent
schat onderzoeksbureau GFK. “De wijn die in de schappen van de supermarkt
ligt, wordt door grote importeurs ingekocht", vertelt Jaap Oostenbroek
van het productgenootschap wijn. De kleine importeurs verkopen hun wijn
veelal in eigen winkels of via restaurants, meent hij.
Ook wijn van Vaderlandse bodem is nog amper te krijgen in de
supermarkt. Wel steeg het aantal Nederlandse wijnhuizen. In 2007 verbouwden
68 bedrijven wijn. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2003.
Wat deze bedrijven uiteindelijk aan liters produceren, is lastig te
achterhalen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat een landgoed
niet onmiddellijk wijn oplevert, maar pas na een jaar of drie. Het
productschap wijn schat dat de Nederlandse wijnproductie dit jaar op zo’n
900 duizend liter komt.
Vrijwel niets in vergelijking met giganten als Frankrijk dus. De wijn
die we in eigen land produceren, wordt vrijwel alleen in Nederland
gedronken. “De wijn verkoopt men vooral lokaal”, aldus Oostenbroek.
Wie eens een kijkje wil nemen bij een Nederlandse wijnboer en wat wil proeven,
kan dit weekend bij verschillende wijngaarden terecht. Op zondag 28
september vindt namelijk de open dag van de Nederlandse Wijngaardeniers
plaats.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl